Výjezd 4/2022 – POŽÁR, Nízká budova

Necelou půlhodinu po půlnoci zjistila manželka majitele rodinného domu v Choryni v okresu Vsetín, že hoří střecha jejich domu. Vzburcovala ostatní členy rodiny v počtu dva dospělí a jedno dítě a společně opustili dům. Ještě před tím stačili vypnout přívod elektřiny. Celá rodina je momentálně u příbuzných, ale v následujících hodinách se jim bude snažit vedení obce najít náhradní ubytování.

KOPIS HZS přijal hlášení o požáru domu 17. 12. 2022 v 0:22 hodin. V první fázi byl požární poplach vyhlášen jednotce HZS Zlínského kraje stanice Valašské Meziříčí a dobrovolným jednotkám obcí Kelč, Choryně a Poličná. V rámci mezikrajské výpomoci byla povolána dobrovolná jednotka městysu Hustopeče nad Bečvou z Olomouckého kraje. Byl vyhlášen 2. stupeň požárního poplachu.

Po příjezdu prvních jednotek k požáru, byl vzhledem k rozsahu požáru poplach vyhlášen také naší jednotce a dobrovolným jednotkám obcí Zašová i Kunovice. Poplach byl vyhlášen v 0:48 hodin.

K uhašení požáru v prostoru celého podkroví a střechy bylo nasazeno několik útočných proudů. Voda k hašení naštěstí nezamrzala, i když se teplota pohybovala kolem -4 stupňů Celsia. Zasahovali jsme v dýchacích přístrojích a vzhledem k vysoké spotřebě byl povolán protiplynový kontejner. Dále jsme z přízemí domu vynesly několik cennějších věci, protože hrozilo zborcení stropních konstrukcí. Z objektu jsme také vynesli jednu 10 kilovou tlakovou láhev na propan.

Na místo se dostavil řídící důstojník HZS pro územní odbor Vsetín a vyšetřovatel hasičů. Řídící důstojník si převzal velení zásahu.

Hašení nám stěžovaly nefunkční venkovní požární hydranty, takže jsme museli zřídit odběrní místo v místním potoce.

Z nastavovacích žebříků jsme začali provádět rozebíraní střešního pláště.

Ve 2:47 a dále o minutu později byl požární poplach vyhlášen i jednotce HZS Zlínského kraje stanice Vsetín a dobrovolné jednotce obce Jablůnka. I přes značné úsilí se nám podařilo požár dostat pod kontrolu až před šestou hodinou ranní.

Na místo požáru se dostavil psycholog HZS Zlínského kraje. Psychologická pomoc je poskytována majiteli i jeho přítelkyni.

Ohledně příčiny vzniku požáru bylo vyloučeno úmyslné jednání. Příčina je ale stále v šetření.

Škoda způsobená požárem byla stanovena v předběžné výši 1,5 milionu korun.

Z důvodu ukončení prací, se jednotky postupně začaly vracet na základu. Naše jednotka se vrátila na základnu v čase 11:15.

Na místě zůstala pouze hlídka jednotky z Kelče.

Na místě zasahovaly tyto jednotky:
– HZS ZLK Valašské Meziříčí
– JSDH Kelč,
– JSDH Choryně,
– JSDH Poličná,
– JSDH Lešná,
– JSDH Hustopeče nad Bečvou,
– JSDH Kunovice,
– JSDH Zašová,
– JSDH Jablůnka,
– HZS ZLK Vsetín (na CPS VM).

Zdroj: HZS ZLK

Napsat komentář